Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Σχετικά με το πρόβλημα των Αδειών

Πρωτοβουλία
Εργαζομένων στην Cosmote


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η εκβιαστική - από πλευράς διοίκησης – ενέργεια (e- mail 20/12/07, Human Resources Communication, να δηλώσουμε όλοι οι εργαζόμενοι το υπόλοιπο αδειών μας μέσα σε λίγες ώρες ανέδειξε πολύπλευρα ζητήματα :

1. Η μη χορήγηση αδειών, όταν αυτή αιτείται από τους εργαζόμενους-ες. Πρόβλημα που όχι απλώς δεν βρίσκει λύσεις , αλλά διαιωνίζεται... Με τη γνωστή δικαιολογία της εταιρίας : «υπάρχει δουλειά και δεν μπορείς να πάρεις άδεια» ή ακόμα για το απαράδεκτο και ακατανόητο «πλαφόν» των 10 εργασίμων ημερών που υπάρχουν σε κάποιες Διευθύνσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο (η οποία έχει γίνει λάστιχο: Μάιος – Σεπτέμβριος).

2. Η αντιμετώπιση από μέρους της εταιρίας ως στρατιωτάκια, που στην προσπάθεια της να εμφανιστεί νόμιμη, μας εξανάγκασε να δηλώσουμε το υπόλοιπο αδειών μέσα σε λίγες ώρες! Διαδικασία πρωτοφανής για τα δεδομένα της εταιρίας.

3. Ανώτερα στελέχη της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού, αλλά και η ίδια η πρόεδρος του συλλόγου (η οποία εφαρμόζει την πολιτική της εταιρείας) σκόρπιζαν στις συναδέλφους και τις συναδέλφισσες λαθεμένες πληροφορίες: ότι τάχατες ο νόμος και η εγκύκλιος είχε αλλάξει. Αν είχε αλλάξει, η Ομοσπονδία του ΟΤΕ ή και η ΓΣΕΕ δεν θα είχαν διαμαρτυρηθεί;

Όμως, ούτε ο νόμος ούτε και η εγκύκλιος έχουν αλλάξει. Μήπως αυτό που είχε συμβεί ήταν ότι η διοίκηση προκειμένου να προλάβει τον έλεγχο και την επιβολή προστίμου και κυρώσεων από την Επιθεώρηση Εργασίας, όπως και έγινε σε άλλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών προτίμησε να αδιαφορήσει για τον προγραμματισμό της οικογενειακής ζωής του προσωπικού της, απαξίωσε να ενημερώσει το σωματείο (γιατί άλλωστε, αφού θα συμφωνούσε και θα έβγαζε μια ακόμα ανώδυνη ανακοίνωση;). Πριν πόσο καιρό είχε ενημερώσει η διοίκηση, και τι είδους ενημέρωση έστειλε προς τις Διευθύνσεις; Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να συναποφασίζεται με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζόμενων η οποιαδήποτε αλλαγή των εργασιακών καταστάσεων και σχέσεων με την εταιρία.




4. Το τραγικότερο στην κίνηση είναι ότι η πρόεδρος του συλλόγου και οι συν αυτή ακολουθούντες τον εκτροχιασμό του σωματείου, δέχτηκαν μια τέτοια πρακτική από την διοίκηση. Δηλαδή, σε μια ανάλογη κατάσταση στο μέλλον η διοίκηση θα μας υποχρεώσει, πάλι, να δηλώσουμε σε λίγες ώρες ή λίγα λεπτά;
Και πως άλλωστε η διοίκηση θα είχε προχωρήσει στην κίνηση, αν είχε απέναντί της ένα ισχυρό σωματείο;

Στην συντονιστική επιτροπή την Πρωτοβουλίας εργαζομένων πιστεύουμε ότι μόνο με την βοήθεια των συναδέλφων-ισσων μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύλλογο ισχυρό που θα σέβεται τους εργαζόμενους, να δραστηριοποιείται δίπλα τους, να ακούει και να αγωνίζεται για τα αιτήματά τους.
Μόνο έτσι, η εταιρεία θα σέβεται το σωματείο και δεν θα προχωρεί σε τέτοιες αντιδημοκρατικές ενέργειες.


Για την συντονιστική επιτροπή της Πρωτοβουλίας
Ολυμπία Βαλσαμή 6977277779 Μαρία Θεωνά 6972233888
Γιάννης Μακρίδης 6977277605 Ευγενία Βαβουτάκη 6977277034