Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ολυμπία Βαλσαμή: Με απολύσεις χτυπάνε το προπύργιο των πρώην ΔΕΚΟ

Ζαγάρας Κ.


Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/03/2011

Οι διοικήσεις εξειδικεύουν τα μέτρα της κυβέρνησης στον Όμιλο του ΟΤΕ υπογραμμίζει η Ολυμπία Βαλσαμή, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Cosmote. Παράλληλα σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΖΑΓΑΡΑ

* Τι επιδιώκουν με τις απολύσεις στην Cosmote και τα νέα μέτρα στον ΟΤΕ;
Απολύσεις υπήρχαν πάντα στον Όμιλο. Τώρα όμως είναι μαζικές. Συνυπεύθυνες γι' αυτό ήταν και είναι οι διοικήσεις του Ομίλου. Έρχονται να εξειδικεύσουν τα μέτρα της κυβέρνησης, κάνοντας χρήση της επιστολής “μνημονιακής συμμόρφωσης” που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Αν μάλιστα αντιληφθεί κανείς ότι οι απολύσεις γίνονται στην πλέον κερδοφόρα εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, είναι εύκολο να διαπιστώσει το ολοκληρωτικό χτύπημα που επιδιώκουν στα εργασιακά δικαιώματα και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

* Θεωρείτε δηλαδή ότι η επίθεση αυτή δεν σταματάει εδώ;


Σαφώς και όχι. Είναι η αρχή του τέλους οι απολύσεις αυτές. Εκτιμώ ότι θα έχουν βάθος χρόνου και όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνεται η ένταση με την οποία θα απολύουν κόσμο και θα ισοπεδώνουν εργατικές κατακτήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που χτυπάνε το προπύργιο των πρώην ΔΕΚΟ και του συνδικαλιστικού κινήματος. Ήρθε όμως η και η ώρα τόσο η ΟΜΕ - ΟΤΕ, όσο και η ΓΣΕΕ να σηκώσουν το ανάστημά τους, πέρα από τα λόγια. Να κηρύξουν πανελλαδική απεργία, να οργανώσουν κινητοποιήσεις. Το ζήτημα του ΟΤΕ και της Cosmote δεν είναι μόνο υπόθεση των εργαζομένων τους, αλλά γενικότερα του κόσμου της εργασίας που σύντομα θα βιώσει ανάλογα και χειρότερα μέτρα.

* Πώς αντιδρούν οι εργαζόμενοι σε όλα αυτά;


Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή των εργαζομένων είναι τόσο μαζική. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην έκτακτη Γ.Σ. Την περασμένη εβδομάδα συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι. Το ίδιο μαζικές ήταν οι κινητοποιήσεις και η περιφρούρηση της απεργίας μας. Η διάθεση όλων μας είναι αλληλέγγυοι να συνεχίσουμε τον αγώνα και να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να πάρουν τις απολύσεις πίσω και να αποσύρουν τα καταστροφικά τους σχέδια.