Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

800.000 αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές

Αναδημοσίευση απο Αυγή
800.000 αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές


Πετρόπουλος Α.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/10/2012
Αντιμέτωπα με τη διεύρυνση μιας διπλής μαύρης τρύπας που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευσή τους βρίσκονται τα ασφαλιστικά Ταμεία. Και αυτό γιατί, δίπλα στη μαύρη τρύπα της εισφοροδιαφυγής, που διαχρονικά στερεί κρίσιμα έσοδα και υπολογίζεται ότι αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 40% την τελευταία 3ετία της οικονομικής κρίσης, της ύφεσης και της ανεργίας, μια νέα "γκρίζα ζώνη" υστέρησης εσόδων διαμορφώνεται την τελευταία διετία, εξ'αιτίας της πραγματικής πια αδυναμίας εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων να καταβάλουν τις εισφορές τους.
Χωρίς ασφάλιση μένουν έμποροι, επαγγελματίες, μηχανικοί και αγρότες
Αποτέλεσμα: αγρότες, έμποροι, μηχανικοί, επαγγελματίες, που δοκιμάζονται οικονομικά λόγω της ύφεσης και έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν ένα πραγματικό ορυμαγδό νέων μέτρων, οδηγούνται σε στάση... εισφορών προς τα ασφαλιστικά τους Ταμεία, μένοντας σε αρκετές περιπτώσεις και οι ίδιοι ανασφάλιστοι, ή στερούνται, λόγω της συγκεκριμένης αδυναμίας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης!
Έτσι, ενώ το ΙΚΑ έχει αποδυθεί σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εισπράξει τις εισφορές και η κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) σε τακτά χρονικά διαστήματα προχωρεί σε χαριστικές ρυθμίσεις προκειμένου να λάβει έστω ένα μικρό μέρος, στον ΟΑΕΕ, στον ΟΓΑ και στο ΕΤΑΑ το 40% έως το 55% των ασφαλισμένων δεν καταβάλλει τις εισφορές του λόγω οικονομικής δυσπραγίας. "Το φαινόμενο διευρύνεται ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια. Για τους εμπόρους, για παράδειγμα, η καταβολή εισφορών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, καθώς επείγει η καταβολή του ενοικίου και του χαρατσιού της ΔΕΗ", σημειώνει ο πρόεδρος των Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία Θανάσης Καποτάς.


Χωρίς εισφορές ΟΑΕΕ και ΟΓΑ
* Στο ΙΚΑ, μετά από διαπιστωμένους, ελέγχους 1 στους 3 εργαζόμενους εργάζεται ανασφάλιστος. Η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ και στα 6,7 δισ. φθάνουν οι βεβαιωμένες οφειλές που δεν μπορούν να εισπραχθούν.
* Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), το αναμενόμενο για φέτος έλλειμμα του Οργανισμού είναι περί τα 830 εκατ. ευρώ. Η μείωση των εσόδων αγγίζει το 35%, ενώ τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ., όμως η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήταν 2,1 δισ. Και αυτό γιατί το 54% των ασφαλισμένων αδυνατεί λόγω της κρίσης να καταβάλει τις εισφορές.
Στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), μόνο το 58% των ασφαλισμένων καταβάλλει τις εισφορές του και μόλις το 6% έχει ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών. Γεγονός που σημαίνει ότι το 36%, δηλαδή 241.814 σε σύνολο 664.376 ασφαλισμένων του Οργανισμού, δεν καταβάλλουν εισφορές.

Χωρίς περίθαλψη το 1/3 των μηχανικών

* Σε ιδιαίτερα δραματική κατάσταση έχει περιέλθει ο κλάδος των μηχανικών. Συγκεκριμένα, από τους 97.697 ασφαλισμένους στον Κλάδο Υγείας του Τομέα Μηχανικών και ΕΔΕ του ΕΤΑΑ, οι 25.117 δεν έχουν καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Από όσους έχουν καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, οι 7.897 έχουν προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους με αβεβαιότητα για το αν θα μπορέσουν να καλύψουν τις νέες εισφορές του επόμενου εξαμήνου που θα έρθουν χωρίς τις αυξήσεις που επιβάλλει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Είναι ενδεικτικό ότι το Α' εξάμηνο του 2012 εξοφλήθηκαν 43.104 ειδοποιητήρια από τα 69.361 που εκδόθηκαν, ενώ το Β' εξάμηνο του 2011 εξοφλήθηκαν 46.166 ειδοποιητήρια από τα 68.489 που εκδόθηκαν. Δηλαδή, 3.000 περισσότεροι διπλ. μηχανικοί δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές μόνο το τελευταίο εξάμηνο.
Επίσης δραματική είναι η μείωση εγγραφής νέων μελών στο ΤΕΕ, λόγω του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών. Το 2007 στο Ταμείο έγιναν 4.126 νέες εγγραφές, το 2008 έγιναν 4.426, το 2009 έγιναν 4.428, το 2010 έγιναν 4.293, το 2011 έγιναν 3.478 και το 2012 (μέχρι στις 29/9) έγιναν μόλις 1.595 νέες εγγραφές διπλ. μηχανικών.
"Η ασφαλιστική αθλιότητα, η ύφεση που βιώνουμε, ιδιαίτερα όσοι έχουμε ασφαλισθεί μετά το 1993, έχει ενταθεί με τις δήθεν μνημονιακές δεσμεύσεις και έχει σήμερα αναχθεί στην απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της επιστημονικής και της επαγγελματικής δεοντολογίας", σημειώνει στην "Αυγή" της Κυριακής ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπρίτζης. " Η συνέχιση αυτής της πολιτικής της ύφεσης και των αδιεξόδων πρέπει άμεσα να ανατραπεί. Οι αφαλιστικές εισφορές πρέπει να καθορίζονται από την εργασία, αναλογικά με τον κύκλο εργασιών και όχι οριζόντια με την ασφάλιση της ιδιότητας σε άνεργους μηχανικούς σε απολυμένους και σε μηχανικούς με χαμηλά εισοδήματα".