Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Γαλλία. Και νέα αυτοκτονία εργαζόμενης στη France Telecom. Τα συνδικάτα καλούν το κράτος να παρέμβει.

Από τα πρακτορεία

Μία υπάλληλος της France Telecom αυτοκτόνησε την Παρασκευή, προστιθέμενη στο μακρύ κατάλογο των αυτοκτονιών στο πρώην κρατικό μονοπώλιο, στο οποίο τα συνδικάτα επιρρίπτουν κυρίως την ευθύνη για χρόνια αναδιάρθρωση και πίεση στην εργασία. Η εταιρία ανέφερε πως η 32χρονη αυτοκτόνησε σε ένα από τα γραφεία της στο Παρίσι, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Συνδικαλιστική πηγή δήλωσε πως η υπάλληλος πήδηξε από παράθυρο του τετάρτου ορόφου έπειτα από μία σύσκεψη.

Ο θάνατός της ανεβάζει το συνολικό αριθμό των αυτοκτονιών ή επιχειρούμενων αυτοκτονιών από τις αρχές του 2008 σε 19, περιλαμβανομένων και επτά φέτος, σύμφωνα με σωματεία της εταιρίας.

"Σήμερα, πιστεύουμε πως η διοίκηση είναι ανίκανη να χειριστεί την κατάσταση αυτή", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Σεμπαστιάν Κροζιέ, εκπρόσωπος του συνδικάτου CFE-CGC. "Καλούμε τον κύριο μέτοχο, που είναι ακόμη το κράτος, να παρέμβει έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μην σκέπτονται ότι θα πρέπει να τερματίσουν τη ζωή τους επειδή η ζωή στη France Telecom είναι αφόρητη".

Την Τετάρτη, ένας 48χρονος τεχνικός στην Τρουά αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει καρφώνοντας στο στομάχι του ένα μαχαίρι στη διάρκεια μίας σύσκεψης στελεχών, όταν του ανακοινώθηκε πως θα έπρεπε να αλλάξει δουλειά στην ίδια πόλη, ανέφερε η εταιρία. Η France Telecom, η οποία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα δικά της στοιχεία για τις αυτοκτονίες, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διακόπτονται έως τα τέλη Οκτωβρίου οι μετακινήσεις και οι νέες αναθέσεις εργασίας. Δεσμεύθηκε ότι θα προσλάβει επιπλέον 100 υπαλλήλους στον τομέα ανθρωπίνων πόρων προκειμένου να εντοπίσει τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τα συνδικάτα δήλωσαν πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προκειμένου οι εργαζόμενοι να τα βγάλουν πέρα με τις ραγδαίες αλλαγές που έχουν επέλθει στην France Telecom αφότου μετατράπηκε από μία δημόσια υπηρεσία, στην οποία πολλοί είχαν μια δουλειά για όλη τους τη ζωή, σε μία εταιρία που οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, καθορίζει στόχους κερδοφορίας και είναι αντιμέτωπη με τον έντονο ανταγωνισμό. "

Η διοίκηση έχει λάβει επείγοντα μέτρα αλλά τα θεμελιώδη προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί", δήλωσε ο Φιλίπ Μερίκ από το δεύτερο μεγαλύτερο γαλλικό συνδικάτο, τη CGT. "'Επειτα από χρόνια αναδιάρθρωσης, απολύσεων και αλλαγών, ορισμένοι άνθρωποι απλώς δεν μπορούν να αντέξουν άλλο". Η France Telecom δηλώνει πως κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά προσθέτει πως οι αυτοκτονίες είναι σε κανονικά επίπεδα για μία εταιρία του μεγέθους της και πως ο αριθμός τους δεν αυξάνεται.

Ο επικεφαλής Ανθρωπίνων Πόρων Ολιβιέ Μπαρμπερό δήλωσε στην εφημερίδα "Λε Μοντ" πως είναι "πολύ απλουστευτικό" να συνδέονται οι αυτοκτονίες αποκλειστικά με τις συνθήκες εργασίας, παραδέχθηκε ωστόσο πως ορισμένοι εργαζόμενοι "ανησυχούν και αισθάνονται άσχημα" εξαιτίας των αλλαγών στην "κουλτούρα" της επιχείρησης. Η France Telecom ιδιωτικοποιήθηκε κατά τη δεκαετία του '90, ωστόσο τα δύο τρίτα του γαλλικού προσωπικού της έχουν καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου και δεν γίνεται να απολυθούν.

Κι όμως, αυτοί οι εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους διανύουν τη δεκαετία των 40 ή των 50 χρόνων τους, καλούνται συχνά να αλλάξουν δουλειά ή μετακινούνται σε άλλες πόλεις, καθώς η France Telecom επιδιώκει την προσαρμογή της στη νέα τεχνολογία και τον ανταγωνισμό. "Μηχανικοί που πέρασαν 20 χρόνια κάνοντας επισκευές σε τηλεφωνικές γραμμές καλούνται να εργαστούν σε τηλεφωνικά κέντρα και ορισμένοι από αυτούς παλεύουν σκληρά με την αλλαγή", δήλωσε η Μονίκ Φραΐς-Γκιλίνι, επισκέπτρια γιατρός στη France Telecom. Παρακολουθεί εργαζόμενους με κατάθλιψη, ανησυχία και άλλες διαταραχές, αλλά ανάμεσα στους ασθενείς της στην Γκρενόμπλ, στις γαλλικές Άλπεις, δεν ήταν κανείς από τους αυτόχειρες.

"Το βρίσκω βαθιά ενοχλητικό", έιπε ο Φραΐς-Γκιλίν. "Δεν πηγαίνει άλλο". Τον Ιούλιο, ένας εργαζόμενος στη Μασαλία απέδωσε στη δουλειά του την απόφασή του να τερματίσει τη ζωή του, σύμφωνα με το κείμενο ενός σημειώματος αυτοκτονίας που δημοσιοποιήθηκε με την άδεια της οικογένειάς του από ένα συνδικάτο. "Υπερεργασία, στρες, έλλειψη εκπαίδευσης και πλήρης αποδιοργάνωση της εταιρίας. Είμαι ένα ερείπιο, είναι καλύτερα να το τερματίσω όλο αυτό", ανέφερε, σύμφωνα με το κείμενο του συνδικάτου.