Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΠΡΙΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ - 24ωρες απεργίες σε WIND - VODAFONE

24ωρες απεργίες σε Wind -Vodafone
Σφέτσα Δάφνη
Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/10/2009


Αλλαγές βάρδιας και εξαναγκασμός να πηγαίνουν στην εταιρία στις 5:30 το πρωί. Προϊστάμενοι τους παίρνουν από το χέρι και τους βάζουν από την πίσω πόρτα. Πιεστικές ερωτήσεις με κατευθυνόμενη απάντηση: “Δεν συμμετείχες οικειοθελώς, σε παρεμπόδισαν, έτσι δεν είναι;”. Κι όμως, παρά την τρομοκράτηση και τις μεθόδους που δεν είναι -δυστυχώς- μιας άλλης εποχής, στην απεργία της Πέμπτης συμμετείχε πάνω από το 80% του δυναμικού της Wind...

Σ' έναν χώρο σκληρό, όπως η κινητή τηλεφωνία, όπου πολυεθνικές επιδίδονται σε χρηματιστηριακό τζόγο δισεκατομμυρίων ευρώ και με τεράστια συμφέροντα να διακυβεύονται, οι εργαζόμενοι κατόρθωσαν να στήσουν σωματεία και να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Την Πέμπτη ήταν η τρίτη 24ωρη απεργία για τη Wind, μια μέρα νωρίτερα ήταν η “επίσημη πρώτη” για τη Vodafone.



Σκοτώνουν τα άλογα πριν γεράσουν...



Οι εργαζόμενοι έχουν ξεσηκωθεί εξαιτίας των συνεχιζόμενων απολύσεων αλλά και των περικοπών στους μισθούς. Στην προχθεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με το σωματείο της Wind, του περιέγραψαν την κατάσταση: Εξώθηση σε “οικειοθελείς αποχωρήσεις”, στημένες “κακές αξιολογήσεις”, όπου αξιολογείται ή ακόμη και ο “ζήλος” με τον οποίο προωθούν οι εργαζόμενοι το “όραμα της εταιρείας”, αλλά και εργαζόμενοι που “βαφτίζονται” διευθυντικά στελέχη και απολύονται για να μην μπορεί το σωματείο να τους προστατεύσει. Βασικά θύματα οι παλιότεροι, “εκείνοι που έστησαν την εταιρεία”.

Απολύσεις βέβαια που γίνονται αναιτιολόγητα: Ενώ στο σύνολο σχεδόν των χωρών της Ε.Ε. οι απολύσεις είναι υποχρεωτικά αιτιολογημένες, στη χώρα μας επιτρέπεται να απολύεται κάθε μήνα έως και το 2% του προσωπικού, χωρίς ο εργοδότης να υποχρεούται να πει το γιατί.

Μεθοδεύσεις μιας εταιρείας που προχωρεί σε “αναδιάρθρωση”, μεταφέροντας στις πλάτες των εργαζόμενων το κόστος των επιλογών της. Το προεδρικό διάταγμα 178/2002, επί Ρέππα, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Με τη μεταφορά τμημάτων της επιχείρησης σε εργολαβικές εταιρείες -πρακτική που εντείνεται στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας- εργαζόμενοι χάνουν τις θέσεις εργασίας τους ή, στην καλύτερη περίπτωση, μειώνονται οι μισθοί τους και χάνονται τα επιδόματα.

Προγράμματα stage και λοιπές μορφές ελαστικής εργασίας συμπληρώνουν το παζλ. Για “ηθική εξόντωση” μίλησε το σωματείο αναφερόμενο στους συμβασιούχους των δίμηνων συμβάσεων που ενημερώνονται -κατά πάγια τακτική της επιχείρησης- για το αν θα παραμείνουν στην εταιρεία την ημέρα που λήγει η σύμβασή τους.





Αγώνες με νίκες και με συνέχεια

Το σωματείο των εργαζόμενων της Wind ιδρύθηκε το 2005. Από το 2007 υπογράφονται επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που υποχρεώνουν σε μίνιμουμ μισθό περίπου 150 ευρώ πάνω από τα προβλεπόμενα της κλαδικής (929 ευρώ έναντι 760) και σειρά επιδομάτων που δεν υπάρχουν στην κλαδική.

Η πρώτη 24ωρη απεργία πραγματοποιήθηκε στα μέσα του περασμένου Ιουλίου ενάντια στην μεταπώληση τμήματος σε εργολάβους. Σημειώνεται πως όταν τμήμα μεταφέρεται σε εργολάβο, ισχύουν τα προβλεπόμενα της κλαδικής. Η απάντηση της εταιρείας ήρθε ένα μήνα μετά με την απόλυση μέλος του Δ.Σ. του σωματείου. Η δεύτερη 24ωρη απεργία στις αρχές Σεπτεμβρίου υποχρέωσε σε ανάκληση της απόλυσης. Οι επιχειρούμενες ρεβάνς της εταιρείας στην δράση του σωματείου είχαν ξεκινήσει παλιότερα. Αγωγή εις βάρος του σωματείου, πως είναι ανυπόστατο, ήταν η απάντηση όταν κατόρθωσαν να υπογραφεί για πρώτη φορά ΕΣΣΕ το 2007. Διευθυντής υποκλέπτοντας τους κωδικούς μπήκε στον η/υ μέλους του σωματείου και αλλοίωσε αρχεία. Ο εν λόγω διευθυντής, που απολύθηκε από την εταιρεία, εργάζεται σε συνεργαζόμενη εργολαβική.

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Η “ανάδειξη του προβλήματος” είναι αυτό που απάντησαν στον Αλ. Τσίπρα όταν τους ρώτησε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Και συμπλήρωσαν: “Για να μην καταλήξουμε Φρανς Τέλεκομ”.