Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011

Ο Γιάννης Δούκας, μέλος της Ε.Ε. της ΟΜΕ-ΟΤΕ, μιλά στο Red Notebook

Η ΟΜΕ – ΟΤΕ και το σωματείο εργαζομένων στην COSMOTE εξήγγειλαν απεργιακές κινητοποιήσεις. Ποιοι είναι οι λόγοι;


Η διοίκηση της COSMOTE εξήγγειλε 120 απολύσεις. Τις απολύσεις τις ονομάζει εθελούσια έξοδο με ένα πρόγραμμα αυξημένων αποζημιώσεων που κοινοποίησε στο προσωπικό. Στην πραγματικότητα είναι ένας εκβιασμός. Οι εργαζόμενοι στους οποίους αναφέρεται έχουν στοχοποιηθεί και η δέχονται το πακέτο και αποχωρούν «οικειοθελώς» ή διαφορετικά θα απολυθούν εντός του έτους με τη νόμιμη αποζημίωση. Οι απολύσεις δεν είναι μόνο 120 γιατί εκτός από τις απολύσεις στην COSMOTE προχωράνε σε απολύσεις και στις συνδεδεμένες με την COSMOTE εταιρείες «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» και «e value».

Σε ότι αφορά τον ΟΤΕ η διοίκησή του αποφάσισε μονομερώς να αυξήσει τις ώρες εργασίας τους. Το ωράριο που ισχύει είναι 7 ώρες και 42 λεπτά και ισχύει από τη δεκαετία του ’70. Αποφάσισε επίσης να περικόψει οικονομικές παροχές σε τμήματα του προσωπικού οι οποίες είχαν χορηγηθεί με αποφάσεις της διοίκησης αλλά και άλλες καταστρατηγώντας παράνομα όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τέλος δείχνοντας την προσφορά της στο περιβάλλον (για την οποία έχει πάρει και βραβείο) αποφάσισε να καταργήσει τα λεωφορεία μεταφοράς του προσωπικού από και προς το διοικητικό μέγαρο στο Μαρούσι.

Για ποιους λόγους προβαίνει σε απολύσεις μια από επιχειρήσεις που ακόμα και εν μέσω κρίσης καταγράφει κέρδη συστηματικά;

Όπως σωστά αναφέρετε καταγράφει κέρδη. Εκτός απ’ αυτό έχει χαρακτηριστεί από τους ίδιους τους διοικούντες σαν το στολίδι του ομίλου, σαν εταιρεία «πρότυπο», είναι η εταιρεία στον κλάδο με το μικρότερο εργασιακό κόστος, είναι η πρώτη σε κίνηση Πανελλαδικά και είναι η εταιρεία στην οποία ο κ. Τσαμάζ αναδείχθηκε καλύτερος manager το 2010. Ο πρώτος λόγος που επιχειρούν να απολύσουν προσωπικό είναι η αύξηση των κερδών των μετόχων με πρώτη τη Deutsche Telekom. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ένας άλλος λόγος είναι και ο εκφοβισμός που θέλουν να περάσουν στους εργαζόμενους τόσο της COSMOTE όσο και όλου του ομίλου προκειμένου να γίνει γι’ αυτούς πιο εύκολη η επίθεση και η λεηλασία που θα επιχειρήσουν σε εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα που κερδήθηκαν με αγώνες τον προηγούμενο αιώνα. Τέλος οι απολύσεις σε μια εταιρεία με τέτοια χαρακτηριστικά θα δώσει το σύνθημα για περαιτέρω απολύσεις στις άλλες εταιρείες του κλάδου αλλά και σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις απολύσεις και τις διεκδικήσεις σας;

Το ελληνικό δημόσιο για να μην ξεχνιόμαστε έχει το 20% των μετοχών του ομίλου ΟΤΕ. Σε ότι αφορά το Υπουργείο Οικονομίας που έχει και την ευθύνη μέχρι σήμερα τηρεί σιγήν ιχθύος για τις απολύσεις. Κατά τη γνώμη μας βολεύεται να κάθεται στη γωνία αφήνοντας τη διοίκηση να κάνει τη «βρώμικη» δουλειά. Έχει όμως σοβαρές ευθύνες καθώς αφ’ ενός η επιλογή του κ. Τσαμάζ στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου είναι και δική του επιλογή και αφ’ ετέρου έχει διορίσει τα πέντε μέλη του Δ.Σ. του ΟΤΕ τα οποία οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να θέσουν θέμα εφ’ όσον βέβαια τους δώσει ανάλογη εντολή το Υπουργείο. Σε ότι αφορά την επίθεση στο ωράριο και στις συλλογικές συμβάσεις των εργαζόμενων του ΟΤΕ όχι απλά συμφωνεί αλλά έχει προτρέψει τη διοίκηση του ΟΤΕ αλλά και άλλων εισηγμένων επιχειρήσεων από τα Χριστούγεννα να προχωρήσουν σε περικοπές με τη γνωστή επιστολή. Σε ότι αφορά το Υπουργείο Εργασίας στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση κατέθεσε αρχικά μία πρόταση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή τουλάχιστον για τους εργαζόμενους στην COSMOTE. Η πρόταση έλεγε ότι το πρόγραμμα εθελούσιας να «τρέξει» ως τέτοιο μετά όμως το πέρας του και ανεξάρτητα από την αποδοχή ή όχι από τους εργαζόμενους να μην υπάρξουν απολύσεις. Κάτω όμως από την άρνηση και τις πιέσεις της εργοδοτικής πλευράς τροποποιήθηκε και η τελική πρόταση αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα απολύσεων.


Τι ανταπόκριση είχε το κάλεσμα της ΟΜΕ-ΟΤΕ και πόσο αξιόπιστη είναι μια διοίκηση που άφησε να περάσει η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού χωρίς σοβαρές αντιστάσεις; Τι θέση πήραν οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις;


Κατ’ αρχήν θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η ιδιωτικοποίηση βαραίνει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. της τελευταίας 20ετίας. Το ΠΑΣΟΚ από την άποψη που είχε στις αρχές της δεκαετίας του 90 για ένα ΟΤΕ 100% δημόσιο τη δεκαετία 1994 έως 2004 που είχε την εξουσία πούλησε το 66,6% των μετοχών του ΟΤΕ σε ιδιώτες. Η Ν.Δ. πούλησε και το υπόλοιπο 13,3% στη Deutsche Telekom και το 20% που κατέχει πλέον το ελληνικό δημόσιο είναι πολύ κάτω ακόμη και από την καταστατική μειοψηφία του 33%. Σε ότι αφορά την αξιοπιστία των συνδικαλιστικών ηγεσιών κατά τη γνώμη μας αυτή έχει πληγεί κατ’ επανάληψη από διάφορες κατά καιρούς παλινωδίες κυρίως των δύο μεγάλων παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Το μεγαλύτερο χτύπημα στο κύρος και στην αξιοπιστία της ΟΜΕ – ΟΤΕ πιστεύουμε ότι ήρθε το 2005 όταν οι δύο αυτές παρατάξεις συμφώνησαν στην άρση της μονιμότητας και σε διαφορετικές εργασιακές σχέσεις των νέων σε σχέση με αυτές των παλαιότερων.

Ανεξάρτητα απ’ αυτά η ανταπόκριση των συναδέλφων στις κινητοποιήσεις ήταν πρωτοφανής και αυτό οφείλεται στα θέματα που διακυβεύονται. Ευθύνες στις συνδικαλιστικές ηγεσίες υπάρχουν και δεν ξεχνιούνται. Ωστόσο κάτω από την απειλή των απολύσεων και της ανελέητης επίθεσης σε μισθούς και δικαιώματα μπαίνουν στη γωνία και επιχειρούμε να αντισταθούμε στη λαίλαπα.

Καμία παράταξη δεν συμφώνησε ή συναίνεσε στις εξαγγελίες. Αυτό που έχουμε όμως ως παρατήρηση είναι ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία της ομοσπονδίας έδειξε μια ενδοτικότητα στις απαιτήσεις της διοίκησης πράγμα το οποίο της άνοιξε την όρεξη. Από την άλλη πλευρά ο ιδεολογικός απομονωτισμός, η θεωρία της ταξικής καθαρότητας και του μοναδικού εκφραστή της εργατικής τάξης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ ενυπάρχουν και στον ΟΤΕ. Κατά τη γνώμη μας κάτω από το μέγεθος των προβλημάτων θα μπορούσαν τουλάχιστον για λίγο να μπουν στη γωνία ώστε η αντίστασή μας να είναι πιο οργανωμένη, πιο συντονισμένη, πιο δυνατή και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματική.


Ποιο είναι το τοπίο των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ αυτή τη στιγμή, μετά δηλαδή την παραχώρηση στη Deutsche Telekom;

Από το ξεκίνημα της ιδιωτικοποίησης οι εργασιακές σχέσεις στον ΟΤΕ συνεχώς μεταβάλλονται και διαρκώς προς το χειρότερο. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι στον όμιλο πλέον εταιρειών ΟΤΕ έχουμε διαφορετικά μισθολογικά και εργασιακά καθεστώτα τόσο μεταξύ νέων και παλαιών εργαζόμενων όσο και μεταξύ των εργαζόμενων σε διαφορετικές εταιρείες του ομίλου. Οι συλλογικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΟΜΕ – ΟΤΕ ισχύουν μόνο για τους εργαζόμενους στη μητρική εταιρεία και όχι στους εργαζόμενους στις θυγατρικές. Στον όμιλο δεν λείπουν και οι δουλεμπορικές εταιρείες ενοικίασης προσωπικού OTEplus και HELLASCOM. Στον ΟΤΕ σήμερα έχουμε μόνιμους, έχουμε έκτακτους και έχουμε και εργαζόμενους ορισμένου χρόνου με ημιαπασχόληση. Τέλος έχουμε την επίθεση που έχει εξαπολύσει η διοίκηση η οποία εξήγγειλε τα μέτρα που αναφέραμε και ήδη ετοιμάζεται για το δεύτερο κύμα που θα είναι ακόμη χειρότερο.


Υπάρχει κάποιου είδους συντονισμός του μόνιμου προσωπικού με τους συμβασιούχους και το σωματείο τους, που παραμένει εκτός ΟΜΕ-ΟΤΕ; Σκέφτεστε να πάρετε σχετικές πρωτοβουλίες;


Συντονισμός μεταξύ ΟΜΕ – ΟΤΕ και των υπαρχόντων σωματείων τηλεφωνικών κέντρων του ΟΤΕ δεν υπάρχει. Η δική μας άποψη σαν Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΕ είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ και ανεξάρτητα από το είδος της εργασιακής τους σχέσης θα έπρεπε να εντάσσονται στην υπάρχουσα οργανωτική συνδικαλιστική δομή του ΟΤΕ. Αυτό μέχρι σήμερα δεν προχωράει για μια σειρά από λόγους. Με βάση λοιπόν την υπάρχουσα κατάσταση θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας της ΟΜΕ – ΟΤΕ με τα υπάρχοντα σωματεία για την προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους που αυτά εκπροσωπούν και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε ως παράταξη.


Δεδομένου ότι η ΟΤΕ και η COSMOTE δίνουν αφειδώς διαφημίσεις στα ΜΜΕ, ο αγώνας σας δεν προβάλλεται και η υπόλοιπη κοινωνία αγνοεί όσα συμβαίνουν. Έχετε σκεφτεί εναλλακτικά μέσα προβολής των διεκδικήσεών σας;

Το πρόβλημα της προβολής των θέσεών μας είναι διαχρονικό και κάτω από τις πιέσεις που ασκούνται λόγω των πακέτων διαφήμισης γίνεται μεγαλύτερο. Σε επίπεδο ΟΤΕ και επειδή εργαζόμαστε στις τηλεπικοινωνίες έχουμε ένα ικανοποιητικό θα λέγαμε δίκτυο ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση http://agonistiki-synergasia.blogspot.com μπορεί να ανατρέξει όποιος θέλει, να δει τις θέσεις και τις απόψεις μας, να ενημερωθεί για τα τρέχοντα θέματα και να βρει απαντήσεις για μια σειρά από μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τους εργαζόμενους του ΟΤΕ αλλά και ευρύτερα. Έξω από τον ΟΤΕ προσπαθούμε να «εκμεταλλευθούμε» όλες τις δυνατότητες που μας παρέχονται και με την ευκαιρία ευχαριστούμε και το red notebook για το χώρο που μας έδωσε.