Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

"Χαράτσι": Οι "νόμιμες" απαλλαγές μεγαλοεπιχειρηματιών

Αναδημοσίευση απο Αυγή 15/10/2012
 
"Χαράτσι": Οι "νόμιμες" απαλλαγές μεγαλοεπιχειρηματιών


Ζούντα Αντιγόνη
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/10/2012
Με τον πιο ωμό τρόπο αποκαλύφθηκε ο εμπαιγμός και η αδικία σε βάρος των πολιτών από τις δύο τελευταίες τρικομματικές κυβερνήσεις, σε συνεννόηση με την τρόικα, στην περίπτωση της εφαρμογής χαριστικής ρύθμισης για μερικές ή και ολικές απαλλαγές από το “χαράτσι” μεγαλοεπιχειρηματιών, όταν άνεργοι και φτωχά νοικοκυριά απαιτείται να το πληρώσουν στο ακέραιο.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ (βλέπε πίνακα) κατέστησαν σαφές ότι η προνομιακή μεταχείριση των μεγάλων “αφεντικών” έναντι των λαϊκών στρωμάτων είναι πάγια και διαχρονική τακτική, ακόμα και σε περίοδο βαθιάς κρίσης και σκληρών μέτρων λιτότητας, καταργώντας κάθε έννοια συνταγματικότητας και αναλογικότητας.
Στην ουσία πρόκειται για εφαρμογή μιας παραγράφου, που προστέθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τον καθορισμό του τρόπου και της διαδικασίας βεβαίωσης-είσπραξης του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών -το γνωστό ΕΕΤΗΔΕ που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι την απόφαση υπέγραφε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, επί υπουργείας Ευ. Βενιζέλου στην τότε τρικομματική κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου.
Ειδικότερα, στην ΠΟΛ 1056/2.3.2012, υπάρχει η εξής πρόβλεψη: “Η πληροφορία για τα ακίνητα εμβαδού ακινήτου άνω των 1.000 ή άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων, που δεν έχουν οικιακή χρήση, για τον υπολογισμό μειωμένου συντελεστή υπολογισμού του τέλους κατά 30% ή 60% αντίστοιχα, προκύπτει ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (ανεξάρτητα αν με την εν λόγω παροχή ηλεκτροδοτούνται περισσότερες από μία οριζόντιες ιδιοκτησίες), σύμφωνα με το συνολικό εμβαδόν που αναγράφεται στον αντίστοιχο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος”.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ η απόφαση εκτός από τον τρόπο υπολογισμού του τέλους για το 2012 είχε και αναδρομική ισχύ για τον υπολογισμό του 2011, αφού με το άρθρο 9 (παρ.2) καταργούσε την παλαιά απόφαση (ΠΟΛ 1211/10.10.2011). Όπως ανέφερε, μεσολάβησαν οι εκλογές και η απόφαση ενεργοποιήθηκε τελικά μέσα στον Αύγουστο από τη νέα τρικομματική κυβέρνηση -χωρίς αντιρρήσεις από πλευράς τρόικας.
Η ανωτέρω έκπτωση κατά 30% ή 60% για ακίνητα άνω των 1.000 ή 2.000 τ.μ., αντίστοιχα, προφανώς δεν απευθύνεται στην πλειοψηφία των μικροϊδιοκτητών. Το “δωράκι Βενιζέλου”, κατά τη ΓΕΝΟΠ, αφορά, μεταξύ άλλων, πολυκαταστήματα, μεγάλα σούπερ μάρκετ, γραφεία πολυεθνικών, κτήρια τραπεζών, μεγάλα ξενοδοχεία, ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, μεγάλα ΜΜΕ κ.ά. Το συνδικάτο έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για “εκπτώσεις” εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις (από 70.000 ευρώ έως σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ) ενώ έθεσε και ερωτήματα σχετικά με το “φαινόμενο” επιχειρήσεων που, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη, εμφανίζουν σήμερα μειωμένα ή και μηδενικά τετραγωνικά, με αντίστοιχη “απαλλαγή” από το “χαράτσι”.
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων προκάλεσε την αντίδραση αρκετών επιχειρήσεων που απάντησαν ότι έχουν εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις τους, καθώς πλήρωσαν ό,τι προβλεπόταν στους λογαριασμούς (οι οποίοι εκδόθηκαν σε εφαρμογή της επίμαχης ρύθμισης), ή ότι είναι μισθωτές και όχι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων, οπότε δεν βαρύνονται με ΕΕΤΗΔΕ.
Α. Ζ.