Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αθήνα, 15/5/2013


Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων και επιστρατεύσεων από την κυβέρνηση των πολιτικών νάνων γίνεται αύριο 16/5 η συνεδρίαση του δ.σ. του σωματείου μας. Παρά τις συνεχείς προτάσεις μας για συνεδρίαση εντός του χώρων εργασίας της Cosmote, πραγματοποιείται η συνεδρίαση σε κτήριο της ΟΜΕ – ΟΤΕ με θέμα την υπογραφή της σ.σ.ε.

Στην αφετηρία των διαπραγματεύσεων, το Φλεβάρη 2013, τα μέλη του δ.σ. των παρατάξεων ΑΚΕ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ –ΕΣΚ συμφώνησαν από κοινού, για μια ακόμη φορά, στη χαμηλότερη αφετηρία με προτάσεις που ελαχιστοποιούσαν τις απαιτήσεις των εργαζομένων.

Η μοναδική παράταξη που συνυπολόγισε την υψηλή κερδοφορία της εταιρίας ήταν η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Διαφοροποιηθήκαμε στο κλίμα υποτακτικότητας και αντιτάξαμε την αξιοπρέπεια και το σεβασμό στην εργασία μας. Ζητήσαμε ΑΥΞΗΣΕΙΣ.

Η συνέχεια των διαπραγματεύσεων ήταν αυτή που μεταφέραμε στα κλιμάκια ενημέρωσης του σωματείου. Δεν ήταν τίποτα άλλο, από την επίκληση εκ μέρους της εταιρίας του μνημονίου, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις στις συναντήσεις, για τα κέρδη της εταιρίας.

Η εταιρία καταλήγοντας στις προτάσεις παρουσίασε αρχικά : -20% στους νεοεισερχόμενους, κατόπιν -20% σε όλους (παλαιούς και νέους) . Αργότερα, -20% στους νεοεισερχόμενους και διατήρηση επιδομάτων, και τέλος στη σημερινή πρόταση που περιλαμβάνει -13% στους νεοεισερχόμενους και -7% στους παλαιούς. Η διοίκηση της εταιρίας μας έδειχνε τα δόντια της και κάποιοι κοιτάζανε πόσο μεγάλα είναι.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ΑΚΕ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να προσαρμόσουν τις προτάσεις της εταιρίας, είτε ωραιοποιώντας την κατάσταση, είτε σπέρνοντας το φόβο. Λειτουργούσαν μακριά και ερήμην των θεσμικών οργάνων, αλλά κυρίως των ίδιων των εργαζομένων.

Κάναμε προτάσεις ,εγκαίρως, προς το σωματείο με δημοσίευση στο blog μας : http://protovoulia-cosmote.blogspot.gr/2013/05/blog-post_2.html. Οι προτάσεις μας συμπεριλάμβαναν:

Α. ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ, προκειμένου να ενημερωθούν και να αποφασίσουν τα μέλη και όχι οι αντιπρόσωποι-στρατοί των παρατάξεων.

Β. ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ των εργαζομένων για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Γ. ΈΚΤΑΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ .

Όλες οι παρατάξεις έμειναν ένοχα αδρανείς. Ας ξεκαθαριστούν, λοιπόν στην αυριανή συνεδρίαση. Οι δικές μας θέσεις μας είναι γνωστές:

1) ΖΗΤΑΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ. Ο όμιλος εμφανίζει 160 εκ. ευρώ κέρδη. Αυτά έγιναν με τις θυσίες και τον κόπο μας. Γιατί οι άλλες παρατάξεις δέχονται μειώσεις μπροστά στη συνεχή κερδοφορία της εταιρίας;

2) ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. Αυτά που θέλει να κάνει η διοίκηση σήμερα στους νεοεισερχόμενους, όλοι γνωρίζουμε, ότι αύριο θα τα μεταφέρει και στους παλαιούς.

3) Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΘΕΛΟΥΣΕΙΣ.

Ήμασταν η μόνη παράταξη αντίθετη στις εθελούσιες. Η εταιρία θα διώχνει τους παλαιούς με εθελούσιες – απολύσεις και θα προσλαμβάνει νέους εργαζόμενους με χαμηλούς μισθούς.

4) ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ (Διαφορά τακτικών και συμβατικών αποδοχών) διοίκηση και συμφωνούντες συνδικαλιστές κρύβουν τον όρο ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗ ΠΑΡΟΧΗ. Η εταιρία θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε μειώσεις.

5) ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ, ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΣΤΗ ΔΑΝΕΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Δεν δεχόμαστε ούτε τη παραμικρή μείωση με αντάλλαγμα την πρόσληψη εργαζομένων από το δουλεμπόριο. Πάγια θέση μας είναι να γίνουν μέλη του σωματείου με τους δικούς μας μισθούς Cosmote. Ας ξεκαθαρίσουν όλες οι άλλες παρατάξεις ΑΚΕ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ – ΕΣΚ τη θέση τους.

6) ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ, ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ.

Οι μισθοί μας είναι ήδη χαμηλοί. Οι υποχρεώσεις από τα δάνεια, φόρους δεν μας φτάνουν να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα.



                      ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΗΤΤΑΣ.

              ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΛΟΓΟ.