Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ                                                   Αθήνα, 12/3/2010
Με αφορμή τη δημιουργία προβλήματος σχετικά με το προσωπικό ασφαλείας.

Στην ανακοίνωση του Νοέμβριου 2008, γράφαμε ότι η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου μας : «… συμφώνησε με την διοίκηση της εταιρίας για την αύξηση του αριθμού στο προσωπικό ασφαλείας. Η διοίκηση της εταιρίας μας θέλοντας προφανώς να καλωσορίσει την γερμανική διοίκηση, ζήτησε αύξηση που πρόθυμα πρόσφερε η πλειοψηφία.»

Η πρόταση μας ήταν από 98 άτομα που ίσχυε το 2008, να μειωθεί σε 78 – 80 το μέγιστο. Τότε, ΑΚΕ και ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ και εταιρία συμφώνησαν σε 125. Η αντεργατική πρόταση της πλειοψηφίας για αύξηση του ποσοστού ασφαλείας είχε ως αποτέλεσμα την έντονη διαμαρτυρία των συναδέλφων.

Ακόμα και σήμερα, δεν έχει απαντηθεί από την πλειοψηφία του δ.σ., ποια βασική ανάγκη του κοινωνικού συνόλου εξυπηρετούν: οι συνδέσεις ή οι αποσυνδέσεις των κινητών τηλεφώνων ή ανανεώσεις συσκευών ή στατιστικά τμήματα πληροφορικής κ.α..

Οι προτάσεις μας για το προσωπικό ασφαλείας, εκτός από αυτές που ανακοινώθηκαν σε παλαιότερη ανακοίνωση είναι :

1. Πάγια θέση μας είναι η μείωση του προσωπικού ασφαλείας.

2. Η εκ περιτροπής αλλαγή των συναδέλφων σ΄όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Είναι ακατανόητη η εμμονή της γραμματέως του δ.σ. να τοποθετεί τα ίδια άτομα και μάλιστα μέσα σε διάστημα 10 ημερών, όπως ενημερωθήκαμε από συναδέλφους.

3. Το προσωπικό ασφαλείας εξυπηρετεί μόνο επείγοντα περιστατικά και μάλιστα έχοντας ως χαιρετισμό: ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ. ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ.

4. Ακόμα, το προσωπικό ασφαλείας αφορά όλα τα μέλη του σωματείου, ανεξαρτήτως ιεραρχικής βαθμίδας. Είναι άδικο, η γραμματέας του συλλόγου να τοποθετεί μόνο εκπροσώπους στη θέση αυτή.

5. Κατάθεση σε όλα τα μέλη του δ.σ. από τη γραμματέα και τον πρόεδρο, όλων των καταστάσεων του προσωπικού ασφαλείας για όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει λάβει μέρος το σωματείο από Οκτώβρη 2008. Είναι αντιδημοκρατική η απόκρυψη των καταστάσεων στους συναδέλφους και στα μέλη του δ.σ.. Οι ίδιες καταστάσεις προηγουμένως έχουν κοινοποιηθεί στην εταιρία.

protovoulia-cosmote.blogspot.comΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2008
Την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008, οι δύο παρατάξεις (Δ)ΑΚΕ-Π(ΑΣΚΕ)ΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ συμφώνησαν για την αύξηση του αριθμού του προσωπικού ασφαλείας. H διοίκηση της εταιρίας μας θέλοντας προφανώς να καλωσορίσει την γερμανική διοίκηση, με εξώδικο που έστειλε στο σωματείο ζήτησε 150 άτομα από 98.


Σε κανένα στάδιο των σύντομων διαπραγματεύσεων, σε κανένα Διοικητικό Συμβούλιο, δεν υπήρχε έγγραφη αιτιολόγηση της εταιρίας για την αύξηση που ζήτησε.

H ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ, και αυτή θα έπρεπε να ήταν το θέμα διαπραγμάτευσης ήταν μείωση του αρχικού αριθμού: 76-80 άτομα το μέγιστο. Η μείωση αφορούσε τμήματα που δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθούν ούτε και στην προηγούμενη αλλά ούτε και στην τωρινή συμφωνία, αφού σύμφωνα με τους νόμους 1264/1982, 1915/1990, 2224/1994 δεν εξυπηρετούν στοιχειώδεις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. π.χ. η ανανέωση συσκευής ή στατιστικά τμήματα Πληροφορικής ή σχεδιαστικά τμήματα κ.α. Αντίθετα, η αύξηση που κατάφεραν και πέτυχαν οι 2 παρατάξεις αφορά καταστρατήγηση της έννοιας της απεργίας.

Οι 2 παρατάξεις συμφώνησαν μεταξύ τους σ΄έναν απόλυτο και ακριβή σχεδιασμό προσωπικού ασφαλείας στα 54 τμήματα καταλήγοντας σε 27,5% αύξηση, 115 + 10 υπεύθυνοι κτιρίων, προφανώς νούμερο ικανοποιητικό για την εταιρία, υιοθετώντας την άποψη της εταιρίας πως δεν έχει συμπεριληφθεί το Δαχτυλίδι τη στιγμή που τα τμήματα στο Δαχτυλίδι λειτουργούσαν σε άλλους χώρους και έχουν ποσοστό ασφαλείας.

Πρόεδρος και Γραμματέας, έσπευσαν να συμφωνήσουν με την Διοίκηση, μία μέρα πριν την λήξη της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος. Σύμφωνα με την διαδικασία, ακόμη και αν γινόντουσαν σωστά οι διαπραγματεύσεις και δεν φτάναμε σε συμφωνία, θα μπορούσαμε να είχαμε απευθυνθεί προς τον ΟΜΕΔ. Γεγονός που έχει συμβεί στο παρελθόν, και πιθανόν να είχαμε πετύχει καλύτερη συμφωνία από αυτή που υπογράφηκε.

Οι εκπρόσωποι όμως των 2 παρατάξεων με ανεξήγητη βιασύνη, έτρεξαν να συμφωνήσουν αποκλείοντάς μας για μια ακόμη φορά, αφήνοντας ανεξήγητο το γεγονός ότι δεν προχώρησαν σε μείωση ή να παραμείνουν στον ίδιο αριθμό.

Από τις συναντήσεις αυτές δεν υπάρχουν πρακτικά, πράγμα απαράδεκτο, ώστε να μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να ενημερωθεί για το τι έχει ειπωθεί. Πολύ περισσότερο, κωλυσιεργούν στο να μας δώσουν την συμφωνία.

Πριν τις διαπραγματεύσεις ζητήσαμε να παρευρεθεί η νομική σύμβουλος του σωματείου προκειμένου να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το θέμα.

Και γι΄αυτό, και για την συμμετοχή μας στις συναντήσεις με την διοίκηση και για τα πρακτικά υπάρχει άρνηση από τις 2 παρατάξεις.

Καταγγέλλουμε την πρακτική των 2 παρατάξεων καθώς και την συμφωνία που έκαναν με την διοίκηση για το προσωπικό ασφαλείας.

Σε μέρες απεργίας δεν ερχόμαστε να διευκολύνουμε την εταιρεία όπως θέλουνε οι 2 παρατάξεις, αλλά απεργούμε και απέχουμε από την εργασία μας. Οποιαδήποτε αύξηση, έστω και με ένα εργαζόμενο αποτελεί συναίνεση με την διοίκηση.

Συνάμα, μας εκπλήσσει γιατί η εταιρία προχώρησε σε αύξηση σέρνοντας τους εκπροσώπους του σωματείου στις αποφάσεις της, όταν σε μέρες απεργίας λειτουργεί μια χαρά με τα διευθυντικά στελέχη της!!!!
Βαλσαμή Ολυμπία                                          Θεωνά Μαρία