Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

Για να μην γίνουμε France Telecom

Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην Cosmote

Αθήνα, 23/12/09

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΕ FRANCE TELECOM

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση τα πάμπλουτα golden boys και girls καθώς και το μεγάλο κεφάλαιο επιτίθενται με μανία στις κατακτήσεις μας που κερδήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια.
Ο χώρος των τηλεπικοινωνιών δεν μένει αλώβητος. Κύμα αυτοκτονιών στην France Telecom, σ΄ένα δημόσιο οργανισμό που έγινε ιδιωτικός. Κύμα απολύσεων στην Vodafone πριν 2 χρόνια και τώρα στην Wind.
Η Cosmote είναι μια εταιρία που δημιουργήθηκε από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων, πρωτοπόρα στην συνεχόμενη κερδοφορία. Ωστόσο, πρωτοστατεί στην καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΡΕΛΙ. Στην χθεσινή συνάντηση με την διοίκηση 22/12, (για πρώτη φορά εκπροσωπηθήκαμε ) αντιμετωπίσαμε την απαξιωτική συμπεριφορά της διοίκησης.
Η προκλητική και αγχωτική συμπεριφορά τους συμπεριλάμβανε συνεχόμενα : ΔΕΝ ΞΕΡΩ, ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ, ΘΑ ΔΟΥΜΕ…
Αναφέραμε σωρεία παραβιάσεων και παρατυπιών σχετικά με τις ιατρικές γνωματεύσεις και τις επαγγελματικές ασθένειες. Ήθελαν να αποφύγουν και να μην δεσμευτούν. Δεν μπορεί η εταιρία επιλεκτικά ή και καθόλου να εφαρμόζει τον νόμο.
Διοίκηση και γιατροί αμφισβητούν τους εργαζόμενους, αλλά και τις γνωματεύσεις άλλων γιατρών και μάλιστα από δημόσια νοσοκομεία. Υποβάλλουν κατ΄εξακολούθηση συναδέλφους στις ίδιες εξετάσεις. Σε συνάδελφους με προβλήματα ιλίγγου ζητήθηκαν να κάνουν εξέταση DNA!!!!!!! Συνάδελφοι με ανίατες ασθένειες, καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας κρίθηκαν ότι δεν έχουν τίποτα. Καρκινοπαθείς δεν διευκολύνονται στις άδειες για την χημειοθεραπεία τους. Όταν ζητήθηκε από την εταιρία η παραπομπή να γίνεται σε επιτροπή Υγείας του ταμείου μας, ΤΑΠ – ΟΤΕ, δια στόματος Γ. Δ. Ανθρωπίνου Δυναμικού, κα. Παπαδοπούλου είπε ότι : «δεν γνωρίζει πως λειτουργεί η επιτροπή».
Τραγική ήταν η αντιμετώπιση συναδέλφων με προβλήματα νευρικού κλονισμού από επαγγελματικές ασθένειες.
Για να μην γίνουμε σαν την France Telecom… καταδικάζουμε την πολιτική της εξόντωσης μας από την εταιρία και την μετατροπή μας σε ένα σύγχρονο Γκουαντανάμο. Προχωράμε σε καταγγελίες τόσο στην ΟΜΕ – ΟΤΕ, όσο και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και στην Επιθεώρηση εργασίας.
Ωστόσο , απορία μας προκαλεί η στάση του συνδικάτου. Ενώ έχουμε συμφωνήσει και οι 3 παρατάξεις σε κοινή διεκδίκηση σε θέμα εργατικού ατυχήματος, παρουσιάστηκε αλλαγή θέσης και ταύτισης με τις επιδιώξεις της εταιρίας.