Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ : ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ : ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ

διαχειριστής
Αναδημοσίευση απο Iskra.gr

Έγγραφο που αναφέρεται σε αναστολή της ισχύος των ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παρουσίασε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου Γιώργος Πέρρος. Υποστήριξε ότι το βρέθηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, και δικαιολογεί την ενέργεια του ΠΑΜΕ να διακόψει με τη βία τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων.

Ο κ. Πέρρος κατηγόρησε στις συνδικαλιστικές παρατάξεις και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που καταδίκασαν την ενέργεια ότι «έσπευσαν να υπακούσουν στα κελεύσματα του ΣΕΒ». Πρόσθεσε ότι το ΠΑΜΕ παρεμπόδισε τον κοινωνικό διάλογο, που επρόκειτο να αρχίσει στην Τετάρτη, θεωρώντας ότι με αυτόν επιδιώκεται η μείωση των αμοιβών των εργαζομένων. Επανέλαβε ακόμη την πρόταση για 24ωρη απεργία στις αρχές του Φεβρουαρίου και θέλησε να στείλει ένα μήνυμα, όπως το χαρακτήρισε, στην ηγεσία του ΣΕΒ «ότι στο εξής οι χώροι δουλειάς θα γίνουν κόλαση για τους εργοδότες».

Στο έγγραφο, το οποίο δεν έχει ημερομηνία ή κάποιο άλλο στοιχείο που να δείχνει τον συντάκτη ή τον κάτοχό του, προτείνονται τροποποιήσεις των άρθρων 4, 5, 7 και 9 του νόμου 1876/1990, για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τέτοιες ώστε να αναστέλλεται η ισχύς των κλαδικών ομοιοεπαγγελματικών και τοπικών συμβάσεων εργασίας, και οι αποφάσεις της διαιτησίας για αόριστο χρονικό διάστημα και να προωθούνται οι ατομικές συμβάσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Πέρρος είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιος από τους κοινωνικούς εταίρους εισηγείται μια τέτοια πρόταση, θεωρεί όμως σημαντικό ότι το έγγραφο βρέθηκε στο «τραπέζι του διαλόγου» και άρα αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Κατηγόρησε επίσης τη ΔΑΚΕ ότι προτείνει διετές πάγωμα μισθών, πλαφόν στο 13ο και 14ο μισθό, καθώς και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΕ δεν θέλησαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο του εγγράφου δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να ασχοληθούν με ένα χαλκευμένο και ανυπόστατο κείμενο του ΠΑΜΕ» ενώ πρόσθεταν ότι είναι γνωστή η θέση της ΓΣΕΕ, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί διαπραγμάτευση ως προς το περιεχόμενο και την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΜΕ, περιέχει απόψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που έχουν υποβληθεί στον πρωθυπουργό. Σημείωναν πάντως, ότι ο ΣΕΤΕ δεν συμμετέχει στον κοινωνικό διάλογο ούτε υπογράφει την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Για κατασκευασμένα στοιχεία έκανε λόγο, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Νίκος Κιουτσούκης, ο οποίος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της εισβολής στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, τα μέλη του ΠΑΜΕ απέσπασαν με τη βία από τα χέρια των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων τούς χαρτοφύλακες με τα έγγραφα και επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Ο κ. Κιουτσούκης πρόσθεσε ότι οι θέσεις της ΔΑΚΕ έχουν δημοσιοποιηθεί και αφορούν μόνο στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Σύμφωνα με τον κ. Κιουτσούκη, η ΔΑΚΕ προτείνει την ισόποση μείωση των εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους μόνο για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και δεν προχωρούν σε απολύσεις.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου